Cum sa economisesti bani cand esti pe cont propriu- Episodul 2

Episodul 1
A durat un pic, insa astazi revine episodul doi al acestei serii, in care vreau sa ma axez pe cumparaturi si pe mancare, mai mult. De ce? pentru ca am observat ca majoritatea banilor pe care nu ii cheltui iesind in oras sau pe cosmetice se duc pe mancare. Which makes sense. Avem nevoie de mancare pentru a trai si pentru a functiona normal.
Dar ce te faci cand majoritatea banilor tai se duc pe mancare? Pentru ca, sa fim realisti, nu toti avem salarii de mii de euro. O zi de munca presupune si un mic dejun si o pauza de masa la ora pranzului, ceea ce ne poate costa pana la 30-40 de lei. Acum inmulteste suma asta cu numarul zilelor pe care le lucrezi si scade suma din salariu, si vei vedea ca se duc foarte multi bani, fara a lua in calcul si strictul necesar de care ai nevoie si acasa.Pentru a putea incepe sa economisesti bani, primul meu sfat ar fi sa incerci sa iti iei mancare gatita la birou. Nu dureaza foarte mult sa incropesti un fel de baza la care sa adaugi diferite garnituri, sau o garnitura langa care sa pui diferite feluri principale, iar acest lucru iti va salva destul de multi bani. Mie imi place de exemplu sa imi fac propriile mixuri de legume congelate (din legume proaspete) si sa le trag la tigaie cu putin ulei de cocos, le condimentez, iar langa pun o bucata de peste sau niste chiftelute de legume, insa in functie de gusturi puteti pune orice proteina.
Si daca tot suntem la subiectul gatit,incearca sa gatesti cat mai mult acasa. Cauta retete pe net si experimenteaza, si evita semipreparatele sau mancare gata facuta de la magazin. Stiu ca e mai convenabil, insa in timp vei vedea ca economisesti multi bani, chiar daca uneori alegi sa te rasfeti si iti cumperi niste ingrediente mai scumpe sau vrei sa faci un fel de mancare mai special. Mie imi place foarte mult sa gatesc mancare asiatica si fructe de mare. Daca prima nu e atat de scumpa de realizat, fructele de mare sunt destul de piperate, insa din cand in cand pun niste creveti pe lista de cumparaturi si fac niste paste sau un stir-fry.




Daca data trecuta am vorbit despre lista de cumparaturi, de data am zis ca ar fi cazul sa va vorbesc si despre cateva tips and tricks care functioneaza pentru mine:
- incearca, pentru inceput, sa iti faci un stash de produse multifunctionale si conserve: legume, fructe, paste, orez, couscous, orice iti place tie. Sunt foarte bune pentru serile cand nu ai chef sa mergi pana la magazin
- fa o lista care sa cuprinda mai multe lucruri, ca sa nu fii nevoit sa mergi foarte des la magazin. Eu inca incerc sa perfectionez aceasta metoda, insa am observat ca niciodata nu iau doar ce am nevoie de la magazin si ajung sa cheltui cat mai multi bani.
- nu iti incarca lista cu lucruri care nu sunt necesare
- noteaza-ti pe hartie lucrurile care sunt pe terminate, ca sa stii cand urmeaza sa pleci la cumparaturi cam de ce ai avea nevoie si sa nu iti faci planul pe loc
- gandeste-te la un buget si incearca sa te incadrezi in el. Stiu ca pare greu, insa daca iti faci cumparaturile la aceleasi magazine inveti cam care sunt preturile si stii la ce sa te astepti.
Pe langa lista de cumparaturi, incearca sa mergi mereu cu o punga sau doua la tine, ca sa nu cumperi tot timpul pungi. Eu am o punga mare in care am mai multe pungi si ma chinui mereu sa reduc din ele. Tip: eu prefer sa folosesc sacose de panza cand merg la cumparaturi, doar le pun pe umar si aia e.
Un alt lucru foarte important cand vine vorba de cumparaturi este sa nu va lasati vrajiti de oferte si sa va limitati la lista de cumparaturi, pentru ca altfel va veti depasi bugetul foarte usor.

Iar daca sunt printre noi si posesoare de blanoase, am si pentru voi un sfat: cumparati mancare animalelor in cantati mai mari pentru a iesi mai ieftin. Stiu ca nu e intotdeauna la indemana, insa este ceva ce eu mi-am propus sa fac. Prefer sa dau 100 de lei o data si sa am mancare pentru 3 luni, decat sa merg o data la 2 saptamani la magazin pentru a le lua de mancare.


Share this:

CONVERSATION

3 comentarii:

  1. Si mie imi plac fructele de mare, chiar ma gandeam sa postez o reteta de paella cu fructe de mare, e usor de facut si delicioasa.
    In 99% din cazuri plec cu punga la mine, am tot timpul o sacosa de panza in geanta. L-am invatat si pe al meu si pleaca cu rucsac + extra punga de acasa, tinand cont ca merge la Kaufland sau Carrefour si sunt fix peste strada.
    Mancare pentru animale cumpar de la inceput la sac, Ukko mananca un sac de 14 kg in 2-3 luni, daca as cumpara la kilogram as falimenta, mai ales ca lui ii trebuie mancare renala. Si cu mata fac la fel, un sac de 10 kg ii ajunge cateva luni bune. De obicei, cumpar de pe site-uri din afara, au preturi mai avantajoase si promotii destul de des.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte bune ideile. Si eu fac aprope tot din ce ai enumerat. Fac lista de acasa, cumpar cantitati mai mari,cumpar pt 2 sapt din hipermarket ingredientele pt mancarurile pe care stiu ca le voi face iar saptamana fructe si legume de la piata. Si am mereu sacose de panza la mine. In primul rand este mult mai sanatos si se pot face si economii. De abia astept sa mai citesc aeticole de genul acesta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Whoa, scapi cu suta de lei pt blanoase, pe luna? :)))) That ship has sailed ages ago. P.s te pupa Mathilda ;)

    RăspundețiȘtergere